Gambrinus otvára na Slovensku koncept pivární Srdcovka

Pivničný majster pivovaru Gambrinus Milan Máca so svojou podobizňou na stene bratislavskej Srdcovky v Redute (foto: Plzeňský Prazdroj Slovensko)

V stredu 3. októbra slávnostne pokrstili a otvorili prvú konceptovú prevádzku Gambrinusu, nazvanú Srdcovka. Sídli v historickej budove bratislavskej Reduty, do ktorej mali doteraz prístup len návštevníci kultúrnych podujatí. Nová reštaurácia tak tieto unikátne priestory sprístupni aj širokej verejnosti.

Srdcovka v bratislavskej Redute (foto: Plzeňský Prazdroj Slovensko)

V susedných Čechách funguje už sedem takýchto Srdcoviek, špecializovaných reštaurácií, ktoré majú u milovníkov piva obrovský úspech. Projekt sa rozbieha aj na Slovensku a prvá Srdcovka má miesto priamo v historickom centre hlavného mesta.

„Hlavnou myšlienkou bolo vzdať poctu dlhoročným pracovníkom pivovaru Gambrinus, pre ktorých je typické, že k výrobe piva okrem vody, sladu a chmeľu pridávajú ešte jednu, najvzácnejšiu surovinu – svoje srdce. Veľká časť zamestnancov tu pracuje viac ako 20 rokov a zasvätili mu značnú časť života,“ odhaľuje zrod názvu Pavel Zítek, sládok pivovaru Gambrinus.

Príbehy niektorých z tých, ktorí zasvätili život vareniu piva, nájdete priamo aj na stenách prevádzky. Stretnete sa tak s majstrom varne, sladovne, majstrom na spilke, pivničným majstrom či kontrolórkou kvality, ktorí vám vyrozprávajú čo ich pozícia obnáša a ako dopomáhajú k výrobe zlatého moku.

Priestor bratislavskej Reduty je historicky veľmi zaujímavý. Kedysi vraj bývala tereziánskou sýpkou, postavenou na príkaz Márie Terézie v roku 1773. Neskôr bola prestavaná do podoby ako ju poznáme dnes. Dalo by sa teda povedať, že slad a jačmeň sa tak vlastne opäť vracajú na svoje miesto.


Príjemná atmosféra krstu v nádherných zrekonštruovaných priestoroch Srdcovky (foto: Plzeňský Prazdroj Slovensko)

Koncept Srdcovky bol vytvorený s myšlienkou, že pivo je „až“ na prvom mieste. Zjavné je to hneď pri vstupe. Milovníkov piva upúta originálna tanková technológia, resp. interiérové pivné tanky, ktoré vytvárajú dojem, že človek zavítal do druhého najznámejšieho pivovaru v Plzni.

„Pripomínajú tanky, v ktorých v pivovare pivo kvasí a neskôr leží. Pivo v tejto prevádzke je nepasterizované a krátke vedenie k výčapu v kombinácii s chladenou rýchlou logistikou zabezpečí, že pivo chutí ako priamo v pivovare. Tým si zachováva svoju živú chuť a vôňu, ktorú každý pivár určite ocení,“ dopĺňa Zítek.

foto: Plzeňský Prazdroj Slovensko

„K dobrému pivu chceme ponúkať aj kvalitnú gastronómiu. Pre tradičnú prešporskú kuchyňu je typické, že vychádza z lokálnych surovín a regionálnej histórie. Je to špecifická kombinácia chutí vychádzajúcich zo starých rakúsko–uhorských receptov ovplyvnených stretávaním sa rôznych kultúr, ako sú Slováci, Česi, Nemci či Maďari,“ hovorí šéfkuchár Srdcovky Vladimír Novák.

„V blízkej budúcnosti ponúkneme našim zákazníkom aj veľmi moderné a trendové pokrmy, ktoré sa budú opierať o základnú filozofiu prešporskej kuchyne,“ prezradil Novák.

Pavel Zítek, sládok pivovaru Gambrinus načapoval prítomným zopár pív (foto: Plzeňský Prazdroj Slovensko)

(ts)