Jamie Oliver (foto: TV Paprika)

V programe „Jamie a jeho jednoduché a rýchle vianočné jedlá“ sa dozviete napríklad aj to, aké sú najčastejšie chyby pri príprave moriaka. Sledujte TV Paprika už v piatok 20. decembra o 21:00 hod. a inšpirujte sa fantastickými pokrmami.

Britský kuchár je dnes už celebritou na poli gastronómie, ešte predtým však musel absolvovať dlhú cestu naprieč rôznymi gastronomickými zariadeniami. Narodil sa v malej dedinke neďaleko Cambridga a už ako malý pomáhal rodičom v ich reštaurácii v Essexe.

Hoci trpí ťažkou dyslexiou a tvrdí, že prvú knihu sa mu podarilo prečítať až v dospelosti, vyštudoval ekonómiu. Potom však nastúpil do londýnskej reštaurácie na pozíciu pekár/cukrár.

Reštaurácia mala talianskeho majiteľa, ktorý Jamieho naučil láske k talianskej gastronómii a životnému štýlu. Neskôr sa Jamie posunul na miesto zástupcu šéfkuchára v reštaurácii River Café na brehu Temže, do ktorej raz zavítal štáb britskej BBC. Šarmantný kuchtík sa im mihol v zábere a tak sa vlastne zrodila kuchárska celebrita.

Jamie Oliver je známy ako sympatický kuchtík, ktorému môžete dát do ruky akékoľvek suroviny a on z nich vyčarí niečo neodolateľné. Hoci medzi jeho najobľúbenejšie suroviny patrí najmä zelenina, bylinky či mäso, dokáže svoju kuchyni naladiť na akýkoľvek kontinent aj udalosť.

Presvedčte sa o tom, že stačí len pár ingrediencií na to, aby ste svojej rodine naservírovali to najchutnejšie vianočné menu. Rovnako ako do všedných jedál, aj do tých vianočných totiž Jamie dáva iba päť ingrediencií, aby dokázal, že chuť jeho fantastických pokrmov vôbec nezávisí od nekonečného množstva použitých surovín.

K Vianociam však neodmysliteľne patria aj sladké pokrmy, ktoré Jamiemu vôbec nie sú cudzie.

Sledujte na TV Paprika Jamieho, ako to v kuchyni roztáča, od 20. decembra v relácii „Jamie a jeho jednoduché a rýchle vianočné jedlá“, ale aj v nasledujúcich dňoch v programoch „Jamieho Vianoce“, „Jamie varí doma na Vianoce“ alebo „Jamieho vianočné prípravy“.

Vyskúšajte jeho tradičný anglický puding, ktorý si jednoducho zamilujete.

foto: TV Paprika

Recept na tento puding má Jamie od svojej milovanej rodinnej priateľky Betty, ktorej trvalo niekoľko rokov, kým ho vypilovala k dokonalosti. A tu je.

Ingrediencie:

• 1 čajová lyžička zmäknutého masla na vymastenie
• 1 veľké vajce
• 1150 ml mlieka
• 400 g sušených hrozienok
• 100 g sušených brusníc
• 125 g masti alebo masla
• 126 g hladkej múky
• 125 g trstinového práškového cukru
• 125 g strúhanky
• 125 g nasekaných sušených datlí
• 2 polievkové lyžice brandy
• 3 polievkové lyžice kryštalizovaného zázvoru
• 1 čajová lyžička mletého zázvoru
• Kôra z pomaranča
• Štipka soli

Postup:

1. Najprv si maslom dôkladne vymastite väčšiu pudingovú misu (aspoň 1,5 l).
2. V inej miske zmiešajte vajce, mlieko a odložte bokom.
3. V ďalšej miske zmiešajte všetky ostatné suroviny a následne pridajte zmes vajec a mlieka. Poriadne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
4. Vzniknutú zmes nalejte do pudingovej misy a prikryte jednou vrstvou papiera na pečenie. Následne prikryte ešte dvoma vrstvami hliníkovej fólie a upevnite po okraji misy hrubším povrázkom.
5. Takto pripravenú misu s pudingovou zmesou vložte do veľkého hrnca s vodou, prikryte pokrievkou a nechajte na slabom plameni zhruba 3 hodiny prehrievať. Pozor, vodu pravidelne kontrolujte, aby nedošlo k varu, misa by mohla prasknúť.
6. Potom z hrnca misu s pudingom vyberte a opatrne preklopte na tanier.

Tip na slávnostné servírovanie vianočného pudingu:
Na dno panvice nalejte obľúbený alkohol (bourbon, koňak, whisky) a počkajte, kým nad plameňom vzplanie. Následne dejte panvicu nad puding a opatrne ho polejte. Počkajte, až alkohol do pudingu úplne vsiakne. Flambovanie zlepšuje vzhľad aj chuť pokrmov.

(ts)

REKLAMAadv.:

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu