Podľa ubezpečení z vedenia spoločnosti Ferrero, Nutella nie je nebezpečná. Spoločnosť Ferrero vraj používa také výrobné postupy a suroviny, ktoré minimalizujú vznik nebezpečných nečistôt.

Hlbší rozbor témy, ktorá sa objavila v súvislosti s problémom karcinogénnosti výrobku Nutella od spoločnosti Ferrero, priniesol Independent.

Verejnosť, ktorú tvoria zväčša rodičia milovníkov sladkého produktu, ktorých predstavujú najmä deti, sú zhrození z nedávnej informácie, ktorá hovorí, že Nutella by mohla spôsobovať rakovinu. Na vine je vraj použitie palmového oleja, ktorý by mal byť podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) karcinogénny.

Spoločnosť Ferrero sa týmto obvineniam bráni a vo svojich vyjadreniach ubezpečuje zákazníkov, že výrobky z jej produkcie sú bezpečné a nezávadné.

„Zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov je absolútnou a najvyššou prioritou pre Ferrero a potvrdzujeme, že výrobky Ferrero sú bezpečné. Spoločnosť Ferrero starostlivo vyberá suroviny a výrobné procesy, ktoré minimalizujú nečistoty,“ uviedol hovorca spoločnosti pre Independent.

Rozruch vyvolalo aj konanie potravinového reťazca Coop, ktorý prevádzkuje supermarkety po celom Taliansku, keď zo svojich regálov stiahol približne 200 druhov výrobkov z radu svojich vlastných značiek, pretože obsahujú rafinovaný palmový olej, o ktorom sa hovorí, že môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny.

Nutella, keďže nepochádza z radov značiek Coop, medzi nimi nebola. Coop sa vyjadril, že prestal predávať výrobky, ktoré boli určené najmä pre deti, ktoré sú považované za najviac ohrozené.

Produkty, ktoré obsahujú palmový olej

Spracovaný palmový olej sa nachádza napríklad aj v čokoládových tyčinkách, zmrzline, nátierkach a v tisícoch iných bežne dostupných produktov. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyjadril obavy najmä nad jeho prítomnosťou v dojčenskom mlieku a detskej výžive.

Prečo spoločnosť Ferrero používa vo svojom výrobku palmový olej

„Palmový olej je najlepšou možnosťou ako zabezpečiť, že produkt má správnu konzistenciu a štruktúru a nezasahuje do charakteristických chutí ostatnými zložkami,“ povedal pre Independent hovorca spoločnosti Ferrero.

Okrem toho spoločnosť zdôraznila, že sa vyhýba použitiu tuku, ktorý je potrebné hydrogenizovať, čím sa produkujú škodlivé „trans-tuky“ a tiež berú do úvahy prínosy pre životné prostredie, pretože pestovanie rastlín, z ktorých sa vyrába palmový olej, je až 5-krát menej náročné na záber a využitie pôdy než ostatné alternatívy.

Výsledky štúdie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA)

Podľa štúdie EFSA, nečistoty sa nachádzajú vo väčšine rastlinných olejov, ale palmový olej obsahuje mimoriadne vysoké hladiny. Ich prítomnosť nebola zistená v surových olejoch, ale až v produktoch, ktoré vzniknú po rafinovaní oleja pri vysokých teplotách okolo 200 stupňov Celzia. Palmový olej sa zahrieva na odstránenie charakteristickej vône a výraznej oranžovej farby.

EFSA preskúmala predchádzajúce vedecké štúdie a zistila, že opakované vystavenie GE zvyšuje výskyt nádorov u potkanov a myší, pravdepodobne tým, že poškodí genetickú informáciu v ich bunkách.

Bolo zistené, že 3-MCPD (chlorovaný dihydroxylovaný derivát uhlovodíka) bol toxický pre obličky zvierat a predstavuje riziko pre mužský reprodukčný systém. Nie je, ale k dispozícii dostatok údajov o 2-MCPD, aby sa mohol spoľahlivo vyvodiť záver o dosah na zdravie.

REKLAMAadv.:

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu