Stanovisko nám zaslala do redakcie hovorkyňa a vedúca Odboru komunikácie RTVS Andrea Pivarčiová, publikujeme ho v plnom znení. Verejnoprávna televízia v ňom reaguje na pochybenie jej redaktora Petra Žatka:

„RTVS si váži profesionálnu prácu redaktora Petra Žatka, sme radi, že je súčasťou nášho tímu verejnoprávneho spravodajstva a považujeme ho za odborníka v oblasti justície, polície a prokuratúry.

Situácii, ktorá nastala v rámci konfrontácie redaktora s respondentom Petrom Tóthom po jeho svedeckej výpovedi na súde v Pezinku v utorok 6. júla, ľudsky rozumieme, neprofesionálne konanie redaktora však nebolo v súlade s princípmi RTVS a štatútom programových pracovníkov.

Vedenie spravodajstva RTVS nemalo vopred vedomosť o osobnom spore redaktora Petra Žatka s respondentom. Predmetný spor predstavuje zrejmý konflikt záujmov. Objektivita je jedným zo základných pilierov verejnoprávneho spravodajstva a teda takýto konflikt je pre redaktorov RTVS neprípustný a ide o jasné porušenie štatútu programových pracovníkov.

Vedenie spravodajstva následne po vzniknutej situácii komunikovalo s Petrom Žatkom, pričom redaktor uviedol, že v danom momente ho prevalcovali emócie, plne si uvedomuje svoje pochybenie, za ktoré sa ospravedlnil a prijíma dôsledky svojho konania.

RTVS okamžite reagovala na vzniknutú situáciu a predmetný spravodajský príspevok zo 6. júla do vysielania večerných Správ RTVS spracovala redaktorka Klaudia Suchomel Guzová. Pochybenie redaktora RTVS nemôže ignorovať, Peter Žatko sa na základe dohody bude dočasne venovať príprave spravodajských príspevkov z iných oblastí“.

Prečítajte si tiež:

Peter Tóth mal spor s redaktorom RTVS Petrom Žatkom